Istoricul Parohiei Sfantul Gheorghe – Calarasi

Biserica Parohiei Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este așezata la mica distanța de școala ,,Constantin Brancoveanu”,marginita in partea din nord de strada București și in sud de strada Sfantul Nicolae impresionand prin arhitectura și sobrietate.

Aceasta a fost construita intre anii 1930-1943 pe un teren donat de catre Primaria Calarași, prin primarul ei de atunci Eugen Cealic. Costrucția a fost realizata cu ajutorul credincioșilor și autoritaților statului așa cum reiese din textul pisaniei:

PRIN MILA LUI DUMNEZEU CEL IN TREIME SLAVIT ZIDITU-SA ACEASTA SFANTA BISERICA CU HRAMUL SFANTUL MARE MUCENIC GHEORGHE INTRE ANII 1930-1943 CU AJUTORUL CREDINCIOȘILOR ȘI AUTORITAȚILOR STATULUI. PIATRA DE TEMELIE A FOST PUSA IN PREZENȚA P.S. GHERONTIE AL TOMISULUI IAR SFINȚIREA S-A FACUT LA 26 OCTOMBRIE 1943 DE CATRE P.S. EPISCOP LOCOTENENT EUGENIU LAIU ,PREOT FIIND GHEORGHE IONESCU. PICTURA INTERIOARA A FOST EXECUTATA IN TEHNICA ULEI DE CATRE PICTORUL IOAN DOGARESCU DIN BUCURESTI. PRIMA RESTAURARE S-A FACUT DE CATRE PICTORUL SAMOILA NICOLAE INTRE ANII 1969-1970. A DOUA RESTAURARE A FOST FACUTA INTRE ANII 2007-2008 DE CATRE PICTORUL ZLOTEA CONSTANTIN ,PAROH FIIND PREOTUL ALECU PAULIN AJUTAT DE CATRE PREOTUL POPA MARIAN -FLORIN .LUCRARILE AU FOST FINANȚATE DE CATRE UNII SPONSORI SI CREDINCIOȘI.BISERICA S-A RESFINȚIT LA DATA DE 08.09.2009 DE CATRE P.S. VINCENȚIU EPISCOPUL SLOBOZIEI SI CALARAȘILOR.

BINECUVINTEAZA DOAMNE PE CEI CE IUBESC PODOABA CASEI TALE !

Biserica a fost ridicata cu binecuvantarea Preasfintitul Gherontie al Tomisului, piatra de temelie fiind pusa in anul 1940, construcția fiind gata in anul 1943 cand a fost sfințita de catre Preasfintitul Eugeniu Laiu.

Din fondurile bisericii vor fi efectuate reparații atat in interior cat și in exterior. Tencuirea exteriorului bisericii s-a realizat intre anii 1995-1997 .Turla mare a fost consolidata in anul 2005 ,in prezent(2012) lucrandu-se la consolidarea turlelor mici. In anul 2012 a fost executata instalația de incalzire prin pardoseala ,placandu-se mai apoi cu granit intreg interiorul bisericii.

Descriere: Sfantul lacaș are configurația unei nave prelungite avand lungimea de 23 metri și lațimea de 15 metri iar inalțimea la turla mare de 24,93 metri ,fiind o combinație intre stilul bizantin și neoclasic.Dispune de o temelie de piatra ,zidurile sunt de caramida și este acoperita cu tabla zincata.Poseda trei turle ,doua in fața pe pridvor și una in spate pe naos pe care sunt montate trei cruci mari de fier. La interior senzația de spațiu este intarita și de existența absidelor laterale din naos.In una din turlele din fața se afla instalat clopotul in greutate de 300 de kilograme. Catapeteasma este executata din lemn de nuc ca și intreg mobilierul bisericesc.

Pictura interioara a fost restaurata in doua randuri,intre anii 1969-1970 de catre pictorul Ion Dogarescu din București și intre anii 2007-2008 si de pictorul Zlotea Constantin din Teleorman.

Biserica nu detine obiecte cu valoare patrimoniala.

Preot Marian POPA
Se încarcă
0%
Se încarcă
se încarcă...
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...